06 Aug
06Aug

A gyermeki logika egy más nyelv!…

… és valóban…, ennek a nyelvezetnek a megértése nélkül, nagyon akadozhat gyermekeinkkel a kommunikáció, a gördülékeny együttélés. 

A kisgyermek másként gondolkodik, mint mi felnőttek, és természetesen az érzelmeket is másként tapasztalja meg. A tapasztalások-, az őt ért pozitív és negatív események folyamatosan döntések meghozatalára, és különböző viselkedésre késztetik, melyek azonban kifejezetten a gyermeki gondolkodás, és érzésmód alapján születnek meg, alakulnak ki, viszont elkísérhetik őt élete végéig... 

Ez egy más világ, ez a “Gyermeki világ”.

Ennek ismeretére azonban szükséged van ahhoz, hogy megértsd, mi áll gyermeked esetében például az adott magatartási-, viselkedési zavar hátterében. Miért szorong, vagy mi váltja ki nála a rendszeres dühkitörést… Mi okozza a beilleszkedési problémákat, vagy miből fakad a motiváció, szorgalom hiánya. Hogyan alakult ki a gyermekben a súlyos önbizalomhiány, miért küzd figyelem problémákkal, vagy éppen megfelelési kényszerrel. Honnan erednek félelmei, mi idézi elő az alvás-, étkezési zavarokat nála…

Érdemes ezeket a jeleket komolyan venni már kisgyermekkorban, mert ezek mind komoly jelzések arra, hogy valahol porszem/porszemek került/kerültek be a “családi gépezetbe”.. Minél korábban vesszük észre, és kezdünk el foglalkozni vele, annál könnyebben és gyorsabban tisztítjuk ki a rendszert, hogy zökkenőmentesen működhessen tovább. Megóvjuk önmagunkat, gyermekeinket, családunkat a további kellemetlen helyzetektől, bonyodalmaktól, szomorú és fájdalmas következményektől.

Családi mintaként hozzuk általában a nevelési elképzeléseinket, melyeket aztán alkalmazunk gyermekeinkkel szemben az évek során. Kísérletezgetünk, tapasztalunk, néhányat kihúzunk, újakat beírunk, miközben sokszor sokat szenvedünk, és szenvedtetünk. Vagy azt adjuk tovább, amit mi is kaptunk, vagy pont az ellenkezőjét, mert tudjuk, hogy azt semmiképpen sem szeretnénk újra játszani... Lehet, hogy valamelyik "módszerrel" próbálkozunk, hátha beválik... 

No de vajon hogyan kellene ezt úgy "csinálni", hogy válóban a gyermekünk hasznára váljon? Mik azok az irányelvek, melyek betartása mellett túl nagy bajt nem okozhatunk?... 

A gyermeknevelés egy nagyon összetett, és bonyolult rendszer, melyhez általában nem kapunk semmilyen használható "használati utasítást", így nem csoda, hogy előbb - utóbb elakadunk benne. Még az egyik gyermek ilyen, a másik pont az ellentéte, a harmadik a kettő közötti átmenet. :-) A lehetőségek száma végtelen, ami az egyik gyereknél működik, a másiknál zsákutca...

Választ kapsz a tréning során arra, hogy hogyan érdemes kommunikálni, viselkedni csemetéinkkel, hogy a mindennapos harcok szépen átalakuljanak szeretetteljes együttműködéssé. Miket tehetünk azért nap mint nap, hogy kiegyensúlyozott, magabiztos, sikeres életet élhessenek gyermekeink. A kialakult konfliktushelyzetekben hogyan viselkedhetünk, hogy az eltávolodás helyett az építő, gyógyító, igazán "összekovácsoló" kapcsolódás élményét éljük meg közösen... Hogyan nevelhetünk gyermekeket folyamatos harc, büntetés és fenyítés nélkül. És még sok minden más is kitisztul benned a tréning végére, miközben rengeteg olyan felismeréshez érkezel majd meg, melyek által az életed minden főbb területét szépen rendezni tudod. Egy iránytűt kapsz az élethez, mely mindig, minden helyzetben megmutatja majd számodra a helyes irányt.  

Természetesen gyermekünk életében a szükségszerű fejlődési folyamatokat nem tudjuk átugrani, de óriási szerepünk és felelősségünk van szülőként abban, hogy gyermekünk hogyan, miként, és mennyi idő alatt tanulja meg például azt, hogy mit kezdjen az indulataival, mit tegyen, hogy ne gyűjtse magába a feszültséget, illetve ne fojtsa el az érzéseit...

A családi légkörnek meghatározó szerepe van a gyermeki fejlődésben. Kihat a gyermek korai és későbbi teljesítményére, egészségi állapotára, társas kapcsolataira, majd később párkapcsolataira, szülői minőségére.

Te milyennek szeretnéd látni gyermekedet / gyermekeidet?

Szinte biztos vagyok abban, hogy BOLDOGNAK. Persze utána jönnek a további gondolatok, és már soroljuk is a többit: magabiztosnak, tisztelettudónak, kedvesnek, megértőnek, felelősségteljesnek,, sikeresnek, megbízhatónak, türelmesnek, bátornak, őszintének, együttműködőnek, rugalmasnak, talpraesettnek, jó problémamegoldónak, egészségesnek… De az első "beugró" szó, amiben valójában már minden benne van, a BOLDOGSÁG.

Fontos azonban tudnod, hogy csakis boldog szülők tudnak boldog gyermekeket nevelni, akik így fognak pozitív szemléletű, egészséges személyiséggé, felnőtté fejlődni.

A tréning során nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy a gyermeknevelés művészetének elsajátítása mellett megértsd önmagad, másokhoz és a világhoz fűződő viszonyodat. 

Ráláss elakadásaidra, megértsd életed különböző területein jelenlévő problémák kialakulásának okait, és képessé válj arra, hogy rendezd önerőből azokat.

A mindennapokban kiválóan használható gyermeknevelést ”megkönnyítő” eszközök-, valamint a család életében tartós pozitív változást előidéző megoldások elsajátítása mellett, hétről hétre magadba szívhatod a különböző életterületeken (párkapcsolat, társas kapcsolatok, munkahely / karrier / hivatás, …) sikeresen alkalmazható tudást is. Megtanulhatod, hogyan iktasd ki az életedet megkeserítő, energiarabló játszmákat, és építsd be helyette a tiszta, pozitív, asszertív kommunikációt. 

A gyermeki nyelvezet megismerése, gyermekeink működésének megértése, saját gondolataink, érzéseink, viselkedésünk okainak feltárása, értése, a szülő - gyermek közötti kapcsolat helyreállítása / megszilárdítása központi szerepet kap a tréning során. 

A sikeres és boldog felnőttkor kulcsa a harmonikus, szeretetteljes gyermekkor, melyet szülőként - gyermekeink számára - tudatossággal teremthetünk meg.

Miért éri meg elindulni, és végig menni ezen az úton?

Mert ezáltal tudod segíteni gyermekeidet abban, hogy magabiztosak, sikeresek, felelősséget vállalók, később boldog párkapcsolatban élők, boldog gyermekeket nevelő szülők legyenek, fizikailag és mentálisan egyaránt egészséges felnőtté váljanak.    

Ez a legnagyobb ajándék, amit szülőként adhatunk!

 

A csoportos és egyéni tréningek időpontjával, helyszínével kapcsolatban kérlek, érdeklődj az alábbi telefonszámon, vagy e-mailben:

+36 70 577 0609


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.