18 Jan
18Jan

Mi a karma?

A karma ok és okozat. Eredet és következmény, az ebből felépülő szokások, a szokásokra épülő mintázatok, a mintázatokra épülő identitás, az identitások csoportosulása  páros, családi, és csoportos karmává.

Szokás halmazok kötődnek hozzánk, a testünkhöz, a nevünkhöz, melyek meghatároznak minket. Az ahogyan kinézünk, amilyen szokásokkal rendelkezünk, ahogy beszélünk, érzünk, gondolkodunk, cselekszünk egyedi, és ha úgy döntenénk, hogy nevet változtatunk, attól még a hozzánk tartozó szokás halmazok nem változnának. 

A lelkemben bármit tapasztalok, az karma, de ami tapasztalja, az nem az!

A karma jön és megy, jó vagy rossz, szeretjük, vagy nem szeretjük. Ki van téve a változásnak, tehát a mulandóságnak, a tökéletlenségnek, vagy tulajdonság nélküliségnek, és ki van téve másik karmához való kötődésnek, ami a feltételhez kötött élet. 

Van valami, ami ezt látja... Ami nem változik, nem keletkezik, nem múlik el..., ezt hívjuk látásnak, látónak (Buddha természet). Ez által látjuk a karma törvényét. Ez a DHARMA! Ahogy működik a karma, amilyen törvényt követ, az a dharma.    

A működés törvénye a dharma, ahogy megnyilvánul, az a karma. Hogyha a dharmát nem ismerjük meg, nem látjuk a világ törvényét. 

A dharmát használhatjuk arra, hogy megvilágosodjunk, felébredjünk, levessük illúzióinkat, de csak arra is használhatjuk, hogy megkapjuk azt, amit akarunk..., de az, hogy mire használjuk, nagyon nem mindegy. Csak magamnak, a magam boldogulására, vagy segíteni akarok vele másoknak is?

Minden hatással van ránk! Mások állapota mélységesen hat ránk, függetlenül attól, hogy érzékenyek vagyunk-e rá, vagy sem. Mások szenvedése besétál az ajtónkon, ha teszik, ha nem. Ahhoz, hogy én elérjek egy jobb állapotot, minél kevesebb szenvedés legyen jelen az életemben, törődnöm kell másokkal. Lehetetlen mások segítése nélkül megérkezni a boldog élethez...   

A keleti filozófia szerint, két dolog határoz meg minket: az egyik, hogy mit hoztunk magunkkal, a másik, hogy mit teszünk önmagunkért...

Mennyire vagyok terhelt karmikusan? 

Mennyit gyakorolok, hogy ez változzon?

Minden ami tett, belőlünk jön, és mindennek van következménye ok - okozat. Ennek az egyik tudatos megélése az önismeret. Az hogy önmagunkat mennyire ismerjük, és mennyire működünk helyesen a világban, szoros összefüggésben állnak. A karma szelét nem tudjuk lefogni, kikerülni, de minél tudatosabbak vagyunk, annál hatékonyabbá válik, és annál messzebbre visz.

Karmikus terheltség, szabad akarat...

A karmikus terheltség jelent egy determináltságot. Jelenti azt, hogy én bizonyos határokon belül tudok mozogni, de hogy a határokon belül Én mit csinálok, az a szabad akarat. Kettős folyamat fut. 

A sors megélhető, és meghaladható. 

A sors nem más, mint a karmikus tetteim következménye. Az hogy Én mennyire ismerem fel, mit kezdek vele, az a szabad akarat, de csak akkor tudok valamivel kezdeni valamit, ha felismerem. 

A felismerésnek pedig egy fontos formája az önismerés. 

A változtatásra való lehetőségeket fölfedezem. Tehát nem leszek tehetetlen, mint azelőtt. Az önismeret azt jelenti, hogy egyre több eszközt birtokolok, és használhatom tudatosan, és ezek ott vannak bennünk, hiszen a tudatos részünk sokszor az 1%-a sem a lehetőségeknek. 

A tudattalanunk hatalmas.

Ha keletről nézzük, 2 nagy része van ennek a tudattalan tartománynak: az egyik, ami ebben az életünkben keletkezett, a másik ami egyáltalán létezik, vagyis határtalan. Tehát az embernek a lehetőségei határtalanok. Az hogy mit tudunk belőle megvalósítani, rajtunk múlik...

(Felhasznált forrás: Chong An Sunim, dr. Daubner Béla)












Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.