02 Mar
02Mar

Őszinte meggyőződéssel hiszek abban, hogy csakis akkor tudunk a helyes úton haladni, és maradni életünk bármely területén, akkor tudunk egy harmonikus, boldog életet kialakítani, ha mindig szem előtt tartjuk a szeretet törvényét.

Természetesen gyermekeink nevelése sem kivétel ez alól. A parancsolgatás, fenyegetés, gyermekünk cselekvőképességének, véleményének, óhajának elnyomása, figyelmen kívül hagyása, a folyamatos kritizálás, minősítés, irányítás, a büntetés, a mentális és/vagy fizikai bántalmazás, és egyáltalán a bármilyen jellegű erőszak szemben áll ezzel. Mégis sokszor jelen vannak a családok életében a fentiek (változó arányban és mennyiségben), illetve nagyon sok szülő elképzelhetetlennek tartja, hogy ezek kiiktatásával, működhet a gyermeknevelés.

Amikor letérünk a szeretet ösvényéről, sérül gyermek és szülő egyaránt. A tét egyre nagyobb, a sebek mélyülnek, és egyre nehezebben gyógyulnak, vagy soha be sem gyógyulnak talán... A távolság egyre csak nő, újabb és újabb szakadékok alakulnak ki, még végül eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzik, már nem tudnak eljutni egymáshoz soha.

No ez az az út, amire nem kellene rálépni soha! Messziről el kellene kerülni, mert ez a véget nem érő harcok útja, mely szenvedéssel és fájdalommal van kikövezve. Mégis, túl sokan választjuk ezt az utat, bármilyen gyötrelmes is. Kicsit megszakadunk.., kicsit belehalunk..., mindezek ellenére kitartóan tovább gyalogolunk.  De vajon miért?...

- félelemből?

- mások elvárásai végett?

- nem látunk, nem ismerünk más utat?

- abból a meggyőződésből, hogy ez az út vezet a boldogsághoz?

- ez az út válik majd gyermekünk hasznára?

Szülőként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nekünk kell gyermekeink helyett és felett dönteni. Nekünk kell a problémáikat megoldani. Mi jobban tudjuk, hogy mi jó a gyermekünknek. Különben is, még túl kicsi, fiatal, naív... 

Gyermekeinknek azonban szükségük van arra, hogy meghallgassák őket, elmondhassák véleményüket, bízzanak bennük, figyelembe vegyék gondolataikat, érzéseiket, önállóan hozhassanak döntéseket. Még akkor is, ha nem a legmegfelelőbb véleményünk szerint... Ebből tanulnak, ebből épülnek, ebből fejlődnek.

Miből tudjuk, összeállítani a "Varázsszert", ami segít nekünk abban, hogy ne tévedjünk el, és a szeretet ösvényén maradjunk?

- figyelem

- türelem

- bizalom

- együttérzés

- elfogadás

- tisztelet

- feltétlen szeretet

Mi fog történni a "Varázsszer" bevetésének hatására?

Megbeszélés. - Kölcsönös megértés. - Megegyezés. - Felelősségteljes, önként vállalt megállapodás.

Mi az, amiért megéri alkalmazni a "Varázsszert"?

Békés, szeretetteljes otthon, ahova mindig jó megérkezni...

Minden szülő rendelkezik a "Varázsszer" összeállításához szükséges alapanyaggal?

IGEN! 

De ha véletlenül, úgy elrejtette valaki, hogy nem találja, Önismeret segítségével elő tudja hívni Kellő Tudatosságot, aki biztos rá fog találni...






Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.